1. Home
  2. /
  3. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΗΣ ΒΑΘΜΙΔΑΣ
  4. /
  5. Οδηγός για τη Διαχείριση...
  6. /
  7. Κατάλογος ελέγχου: Οργάνωση Διαχείρισης...
Κατάλογος ελέγχου για την οργάνωση της διαχείρισης ασφάλειας εγκαταστάσεων κατώτερης βαθμίδας
Οργάνωση ασφάλειας - Διαδικασίες - Εσωτερικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης - Εκπαίδευση – Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ)
1 Είναι καθορισμένες οι αρμοδιότητες του προσωπικού που σχετίζεται με την ασφάλεια; Οδηγίες

Η περιγραφή αρμοδιοτήτων πρέπει να είναι αναλυτική, ώστε να μην υπάρχουν κενά ή αντικρουόμενες αρμοδιότητες.

2 Υπάρχει καθορισμένο και μόνιμο προσωπικό που αναλαμβάνει την πυρασφάλεια; Οδηγίες

Το προσωπικό που έχει την ευθύνη της πυρασφάλειας θα πρέπει να είναι μόνιμο. Στην περίπτωση εγκαταστάσεων με μικρό αριθμό εργαζομένων, θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα οργανωτικά μέτρα, όπως η παροχή πρόσθετης εκπαίδευσης και η συχνή διεξαγωγή ασκήσεων.

3 Υπάρχει αναφορά στην εμπειρία και εκπαίδευση του ως άνω κρίσιμου προσωπικού; Οδηγίες

Το προσωπικό που έχει την ευθύνη της πυρασφάλειας θα πρέπει να διαθέτει ανάλογη ικανότητα και εμπειρία και να εκπαιδεύεται κατά προτεραιότητα.

4 Υπάρχουν Εγχειρίδια Ασφάλειας; Οδηγίες

Οι γραπτές διαδικασίες και γενικότερα τα Εγχειρίδια Ασφάλειας θα πρέπει να καλύπτουν όλα τα σημαντικά θέματα ασφάλειας, σε όλες τις φάσεις λειτουργίας και να υπόκεινται σε περιοδική επανεξέταση.

5 Υπάρχει αναφορά σε γραπτές διαδικασίες (π.χ. για θερμές εργασίες); Οδηγίες

Για εργασίες που είτε λόγω νομοθετικών απαιτήσεων, είτε ως εφαρμογή καλής πρακτικής εφαρμόζεται η πρακτική των «αδειών εργασίας» (π.χ. άδειες θερμής, εργασία σε «κλειστό-περιορισμένο» χώρο, κ.ά.), θα πρέπει να υπάρχουν και να τηρούνται γραπτές διαδικασίες ασφάλειας.

6 Υπάρχει αναφορά σε γραπτή διαδικασία για εργασίες από εξωτερικούς εργολάβους; Οδηγίες

Συνιστάται η εκπόνηση γραπτής διαδικασίας για την επιλογή και διαχείριση των εξωτερικών εργολάβων στην οποία να προσδιορίζεται η πολιτική της εταιρείας σε όλα τα σχετικά θέματα, όπως οι προϋποθέσεις για τη συμπλήρωση των συνεργείων, η εγκατάσταση και η επίβλεψη του εργολάβου, η εκπαίδευση, η παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), κ.ά.
Βλ. και B.A.M.E. Ειδικά θέματα: Διαχείριση υπεργολάβων

7 Συνδέονται οι αλλαγές στην εγκατάσταση με μέτρα πρόληψης B.Α.Μ.Ε.; Οδηγίες

Οι αλλαγές στον εξοπλισμό ή την οργάνωση θεωρείται ότι αποτελούν από τις πιο συχνές αιτίες ατυχημάτων. Συχνά μάλιστα κάποιο ατύχημα μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή που έγινε στο παρελθόν, αλλά δεν κοινοποιήθηκε και δεν καταγράφηκε. Εξετάζονται όλες οι αλλαγές που αφορούν σε οργάνωση, διεργασίες, υλικά, εξοπλισμό, λογισμικό, σχεδιασμό ή εξωτερικές συνθήκες που είναι ικανές να προκαλέσουν B.Α.Μ.Ε.

8 Προβλέπεται καταγραφή συμβάντων και διερεύνηση των αιτίων τους; Οδηγίες

Η συστηματική καταγραφή και ανάλυση των παρ’ ολίγον ατυχημάτων θέτει τις βάσεις για την οικοδόμηση συστήματος ασφάλειας προσαρμοσμένου στις συνθήκες της εγκατάστασης.

9 Υπάρχει αναφορά σε ενημέρωση της εταιρείας σε θέματα ασφάλειας; Οδηγίες

Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να είναι πάντα ενήμεροι για τους κινδύνους σε παρόμοιες εγκαταστάσεις και τις νέες τεχνικές γνώσεις και πρακτικές αντιμετώπισης.

10 Προβλέπονται εσωτερικές επιθεωρήσεις ασφάλειας; Οδηγίες

Οι επιθεωρήσεις του εξοπλισμού και των συστημάτων ασφάλειας θα πρέπει να γίνονται από ανεξάρτητα από την παραγωγή τμήματα ή από εξωτερικούς επιθεωρητές.

11 Υπάρχει γραπτό Εσωτερικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης (EΣΕΑ) και είναι αναθεωρημένο; Οδηγίες

Το ΕΣΕΑ πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των δράσεων και ενεργειών για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και να αναθεωρείται σε τακτά διαστήματα ή όταν προκύπτει ανάγκη διορθωτικών αλλαγών.
Βλ. επίσης B.A.M.E. Ειδικά θέματα: Σχέδιο Εκκένωσης

12 Περιλαμβάνει Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης, μέτρα και προβλέψεις για το συντονισμό και την επικοινωνία; Οδηγίες

Η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης θα πρέπει να διαθέτει μόνιμο προσωπικό με ανάλογη ικανότητα, εμπειρία και εκπαίδευση (συνήθως αναφέρεται η Ομάδα Πυροπροστασίας). Θα πρέπει να περιγράφονται ο ρόλος της και οι επιμέρους ρόλοι, καθώς και τα μέσα ενδοεπικοινωνίας που θα χρησιμοποιηθούν σε εκδήλωση ατυχήματος για το συντονισμό του προσωπικού.

13 Περιλαμβάνει τα μέσα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας; Οδηγίες

Αφορά στα μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας αναλόγως του είδους της εγκατάστασης, όπως συστήματα σήμανσης συναγερμού, συστήματα πυρανίχνευσης, μέσα πυρόσβεσης και άλλα μέσα (φορητά μέσα πυρόσβεσης, πυροσβεστικό δίκτυο, σύστημα sprinklers, ενδεχομένως κινητές κουρτίνες, σύστημα ψύξης δεξαμενών, κ.λπ.).

14 Προβλέπονται εφεδρικές παροχές και υπηρεσίες; Οδηγίες

Οι εφεδρικές παροχές αφορούν σε δεξαμενή νερού πυρόσβεσης, Η/Ζ, εφεδρικές αντλίες, αφρό, κ.ά.

15 Υπάρχει αναφορά σε εκπαίδευση για Β.Α.Μ.Ε. στο μόνιμο προσωπικό της εγκατάστασης, σε νέους και εποχικούς εργαζόμενους καθώς και μέριμνα για το προσωπικό των εξωτερικών εργολάβων; Οδηγίες

Η παροχή εκπαίδευσης πρέπει να είναι μια συνεχής διαδικασία και να παρέχεται ανά τακτά διαστήματα ή εκτάκτως σε νεοπροσληφθέντες ή εποχικούς εργαζόμενους και όταν υπάρχουν αλλαγές στον εξοπλισμό, την οργανωτική δομή και το νομοθετικό πλαίσιο. Επίσης, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το προσωπικό των εργολάβων, πέραν της γενικής κατάρτισης, δεν έχει εκπαιδευτεί στους ειδικούς κινδύνους και συνθήκες κάθε εγκατάστασης.

16 Υπάρχει αναφορά στη χρήση κατάλληλων ΜΑΠ ως μέσου προστασίας του προσωπικού πρώτης γραμμής ή κατά περίπτωση του συνόλου του προσωπικού, των επισκεπτών και του προσωπικού εξωτερικών εργολάβων σε περίπτωση B.Α.Μ.Ε.; Οδηγίες

Η χρήση κατάλληλων ΜΑΠ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια του προσωπικού και κατά συνέπεια για την αποτελεσματική καταστολή του ατυχήματος. Σε περιπτώσεις περιστατικού με έκλυση τοξικών ρύπων, θα πρέπει να είναι διαθέσιμες προσωπίδες προστασίας αναπνοής για το σύνολο του προσωπικού και των συνεργατών/ επισκεπτών και να είναι άμεσα προσβάσιμες κατά την εκδήλωση του ατυχήματος.

17 Προβλέπονται ασκήσεις εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, αντιμετώπισης πυρκαγιάς και παροχής πρώτων βοηθειών; Οδηγίες

Η κοινή άσκηση με το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) αποβλέπει αφενός στη βελτίωση της απόδοσης των μέσων της εγκατάστασης και αφετέρου στη βελτίωση συνεργασίας εν όψει πιθανής κλήσης του ΠΣ. Ασκήσεις για παροχή πρώτων βοηθειών επί του πεδίου πρέπει να γίνονται με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ ή με άλλο ισοδύναμο επαγγελματικό φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας (όπως του τοπικού νοσοκομείου).

Μετάβαση στο περιεχόμενο